Vi har nok alle sammen hørt vennerne joke med udtalelsen: “Jeg behøver ikke at vide, hvordan man laver mad, jeg kan bare bestille takeaway.” Og selvom der er en vis sandhed i dette udsagn – du kan helt sikkert bestille en pizza hver aften i dit liv og aldrig løbe tør for muligheder – er det også rigtigt, at madlavning derhjemme er en fantastisk måde at spare penge, forblive sund (eller sundere), og tilbring kvalitetstid med venner eller familie. Derudover er det sjovt! Men hvis du ikke er bekendt med alle de ting til køkkenet, du kan få brug for, kan det være uoverskueligt, når du skal på indkøb. Her er nogle must-have ting til madlavning i ethvert køkken.
Et skærebræt
Du skal bruge et skærebræt til at hakke og skære din mad i mindre stykker. Brug et skærebræt af træ eller plastik, da disse er nemme at rengøre. Hvis du bruger et træskærebræt, er det dog en god idé, at slibe overfladen let med finkornet sandpapir en gang om året for at fjerne rester fra gentagne hakning og udskæring.
Dit hovedmål under madlavningen bør være at holde alt råt kød væk fra andre fødevarer, indtil de er færdigstegte. Rå kødjuice indeholder skadelige bakterier, der kan forurene alt andet i kontakt med det, hvis det ikke er færdigkogt før indtagelse. Der er også forholdsregler, du bør tage, når du beskæftiger dig med råt fjerkræ på grund af salmonella bakteriel forurening – dette inkluderer grundig rengøring af alle overflader, der kommer i kontakt med den inficerede fugl, samt at vaske hænder ofte, mens du håndterer dem. Derfor bør du aldrig bruge din køkkenbordplade som et sted til tilberedning af rå fjerkræ!
En skarp kniv
Det første must-have til madlavning i køkkenet er en skarp kniv. En sløv kniv er farlig og besværlig, så du bør sørge for at have en god kniv ved hånden hele tiden. Med en skarp kniv kan du skære igennem ingredienser med lethed og præcision, hvilket reducerer risikoen for skader under madlavning. For at holde dine knive i topform til enhver tid, skal du bruge en slibesten eller en elektrisk knivsliber – gerne et par gange om året (det afhænger selvfølgelig af hvor meget kniven bruges).
Skåle
Et andet køkkenredskab, som man ofte bruger er skåle. Til rigtig mange opskrifter skal ingredienser blandes sammen før de de hældes i et fad og sættes i ovnen eller før de varmes op i en gryde. Derfor skal man bruge en skål – gerne flere i forskellige størrelser.
Opbevaring til køkkenet
For at gøre et køkken nemt og overskueligt at bruge skal man bruge en masse opbevaringsmuligheder. Man skal bl.a. bruge opbevaringsbeholdere, som man kan sætte madrester i, så de kan holde sig friske, før de bruges igen. Man kan også sætte tørre produkter som sukker og mel i beholdere, der kan være nemmere at bruge end poserne, som produkterne kommer i.
Gryder
Mange vil nok også argumentere for at gryder og pander er nogle af de vigtigste ting i køkkenet. De bruges til at koge vand, koge pasta, lave suppe – you name it! Der findes forskellige typer af gryder og pander alt efter størrelse eller materiale. Du bør vælge din gryde ud fra hvad du planlægger at bruge den til oftest: hvis du vil have noget, der hjælper dig med at tilberede måltider, når du er vært for gæster derhjemme, så overvej at få en ekstra stor gryde; hvis du for det meste bare laver mad til dig selv, så vælg en lille gryde.
Lige meget hvad du laver mad, er disse ting du får brug for
Du skal bruge et skærebræt, du skal bruge en skarp kniv, du skal bruge skåle, du skal bruge mindst én gryde og du skal bruge en masse opbevaringsmuligheder. Det er selvfølgelig langt fra en færdig liste over alle de vigtigste køkkenredskaber, men forhåbentlig kan listen hjælpe dig med at komme i gang med at lave en masse lækker mad i dit køkken.